Учени от НАСА са открили  нещо много неочаквано в марсиански кратер, предава Space News.

С помощта на сондата Curiosity учените откриват минерал, наречен тридимит, за който досега смятали, че може да бъде получен само при изключително високи температури.

Откриването на този минерал може да пренапише историята на планетата, тъй като това предполага, че някога е била по-гореща, отколкото сега и на повърхността ѝ е имало чудовищни вулкани.

Учените открили минерала със специален инструмент на марсохода, който изстрелва рентгенови лъчи, за да идентифицира кристалната структура на минерали.

"Това беше последният минерал, който очаквахме да открием", каза Ричард Морис, планетарен учен от НАСА. "Това откритие ни дава възможност да преосмислим еволюцията на Червената планета."

На Земята тридимитът се образува при изключително високи температури по време на експлозивен процес, наречен силициев вулканизъм. Планината Сейнт Хелънс е пример за такъв силициев вулкан.

Тези вулкани се образуват в резултат на тектониката на плочите: плочи се разместват във дълбоко в земната мантия и пренасят със себе си вода. След това се разтапят и образуват смес от разтопена скала, или магма, която си проправя път до повърхността, където се взривява и изтича навън. Комбинацията от високо съдържание на силициев диоксид и изключително високите температури в тези вулкани създават тридимит.

Но доколкото знаем, Марс не разполага с вода, нито пък динамични плочи, скрити под повърхността, а средната температура е доста ниска. Тогава как се е образувал този тридимит?

Именно това трябва да установят учените. И за да стигнат да отговора, те трябва или да променят своето разбиране за това, как Марс еволюира, или за това, как се образува тридимита.

"Търсихме доказателства, че тридимит може да се образува при ниски температури, но не можахме да открием”, казва Морис. "Марс е различно място. Процесите са различни там. Може нещо странно да се случва, което все още да не можем да разберем.”

Виж още: SpaceX възнамерява да изстреля повторно използвана ракета през есента