Екип от изследователи е открил вкаменен дървесен вид на 350 милиона години, който изглежда като нещо, идващо от научнофантастичен трилър. Вкаменелостите са едни от най-старите познати дървета и са открити в някогашно езеро в североизточна Канада. Видът се нарича Sanfordiacaulis densifolia, а най-ранните вкаменени дървета датират от края на девонския период, а тези - от началото на карбона - са само с няколко милиона години по-млади. Не е ясно кои са най-близките родственици на Sanfordiacaulis, което означава, че той е incertae sedis - загадъчен таксон.

Дърветата Труфула от романите на д-р Сюс вероятно са били вдъхновени от кипарис, който е загинал през 2019 г., но може да се твърди, че тези нови и реални дървета са още по-странни. Изследванията, описващи древната растителност от листата до ствола, са публикувани в Current Biology.

"Смятаме, че всяко листо е пораснало поне още един метър, преди да спре", казва Робърт Гасталдо, палеонтолог в Colby College и водещ автор на изследването, в съобщение на Cell. "Това означава, че дървото е имало гъста корона от листа, която се е простирала на поне 5.5 метра около недървесен ствол с диаметър само 16 сантиметра. Това е, меко казано, изненадващо."

Древните дървета в Ню Брънсуик са се запазили, когато земетресение е изтласкало листата на ръба на езерото във водата, притискайки дърветата към дъното на езерото. Последната статия е посветена на най-пълния от петте дървесни екземпляра, запазени в пясъчник и алевролит на мястото на древното езеро, което сега е кариера.

Въз основа на формата на дървото - с огромна подплънка, пропорционална на останалите му размери - изследователите стигат до заключението, че Sanfordiacaulis е оптимизирал растежа си, като е прихващал светлината от зеленината в непосредствена близост до него. Вкаменелостите разкриват, че дървото е можело да има около 250 листа около ствола си, всяко от които се е простирало на почти 1.75 м от ствола.

"Историята на живота на сушата се състои от растения и животни, които не приличат на нито едно от тези, които живеят в момента", казва Гасталдо в изявление. "Еволюционните механизми, действащи в дълбокото минало, са довели до появата на организми, които успешно са живели в продължение на дълги периоди от време, но техните форми, свойства, архитектура на растежа и история на живота са поели по различни траектории и стратегии. Редките и необичайни вкаменелости като дървото от Ню Брънсуик са само един от примерите за това, което се е опитало да съществува на нашата планета, но е било неуспешен експеримент."

Снимка: Unsplash/Tim Stonesifer

Виж още: Полицията препоръчва на родителите да деактивират тази функция на iPhone