Според учени наскоро открита планета, намираща се на около 1200 светлинни години от нас, може да е по-обитаема от Земята.

Изследователите са разработили нов индекс, който помага да се определи кои екзопланети - всякакви планети извън нашата Слънчева система - е най-вероятно да поддържат живот.

Тази информация ще се използва при избора на обекти, към които да насочим вниманието си като към потенциално обитаеми пространства. Според статията, публикувана в Astrophysical Journal, за целта се събират редица данни, включително "данни за транзити, свойства на звездите и предварително съобщени граници на излъчвания от планетите поток".

По този начин се подобрява предишният метод, който разчиташе в голяма степен на "зоната на Голдилокс", или обитаемата зона - диапазонът от орбити около Слънцето с подходяща температура за поддържане на течна вода.

Според новите и усъвършенствани критерии Земята получава оценка на обитаемост 0.829, но статистически погледнато, има и по-обитаема планета.

Кеплер-442b, открита от космическия апарат на НАСА "Кеплер" между 2009 и 2012 г., обикаля в зоната на Златната ръка на звездата Кеплер-442 на около 1200 светлинни години от Земята. Екзопланетата се описва като свръхземя - масата и радиусът ѝ са по-големи от земните, но по-малки от тези на Уран и Нептун - и има равновесна температура от -40 градуса. С оценка 0.836 тя е един от най-обещаващите кандидати за потенциална обитаемост.

Един от водещите автори на статията, Рори Барнс от Виртуалната планетарна лаборатория към Вашингтонския университет, казва за новия индекс на измерване:

"Разработихме начин да вземем всички налични данни от наблюденията и да разработим схема за определяне на приоритетите, така че когато навлезем във времето, когато ще има стотици налични цели, да можем да кажем: "Добре, това е целта, с която искаме да започнем".

Но търсенето на Земя 2.0 може би все още не е приключило. Действителната обитаемост на Кеплер-442b е несигурна, тъй като атмосферата и повърхността ѝ не са известни. В статията в Astrophysical Journal се пояснява, че само защото една планета има по-висока оценка от тази на Земята, това не означава непременно, че тя е по-подходяща за поддържане на живот от нея.

Снимка: Unsplash

Виж още: SanDisk ще пусне първата в света SD карта с капацитет 4 TB през 2025 г.