На около 60 километра от брега на Белиз има дупка: една наистина голяма дупка точно под плискащите се морски вълни. Не е трудно да се забележи, тъй като около ръба на дупката малко суша се издига над водите на Карибско море и погледът към нея е като към цилиндър от най-дълбоко синьо. Говорейки за дълбочина, Голямата синя дупка е дълбока около 120 метра, поради което достигането до дъното дълго време се оказваше сложно.

Това не е единствената "синя дупка" в света, но тази е наистина гигантска по размери.

Открита от изследователя Жак Кусто, години по-късно неговият внук Фабиен ще се впусне в дупката заедно с милиардера от Virgin Ричард Брансън. През 2018 г. двойка подводници се гмурнаха в дупката, за да я изследват, и на около 90 метра под повърхността откриха слой сероводород, а под него водата беше тъмна и лишена от живот.

Все още не достигнали дъното, експедицията продължила да се гмурка, докато стигнала до основата на дупката, където направила откритие, което било обезпокоително по няколко причини.

На дъното на Голямата синя дупка, разбира се, лежаха боклуци. Екипът открил двулитрова пластмасова бутилка, както и отдавна изгубена GoPro камера със снимки от нечия почивка. Но това не е всичко.

Екипът открил в дупката и две тела на водолази, които изчезнали в голямата пещера. Въпреки че гледката определено би била притеснителна, екипът решава да остави телата там, където са, определяйки дупката като добро място за последен покой. Въпреки това те съобщават на правителството на Белиз, че водолазите са били открити.

Шокиращите открития не свършват дотук, тъй като, когато екипажът се гмурка с подводно превозно средство в дълбините на дупката, открива голяма серия от пещери, в които има висящи сталактити - но учените досега не са смятали, че е възможно сталактитите да се образуват под повърхността на водата. Разкритието показва, че пещерите, разположени на стотици метри под повърхността на океана, някога са били на сушата.

Брансън подчерта колко тревожно е това откритие за състоянието на планетата в публикация на Virgin.com, като написа: "Синята дупка се състои от сложна система от пещери, които някога са се образували на сушата. Тя е доказателство за това как океаните могат да се покачват бързо и катастрофално.

"Някога морското равнище е било със стотици метри по-ниско. Преди 10 000 години морското равнище се е повишило с около 90 метра, когато много лед се е разтопил по света. На още 100 фута по-надолу може да се види промяната в скалите, където някога е имало суша и се е превърнала в море."

Брансън описва сцената като "едно от най-ярките напомняния за опасността от изменението на климата, което някога е виждал".

Снимка: Unsplash

Виж още: Малки черни дупки от зората на Вселената влияят на орбитата на Земята

Тагове: