Базираната в Лондон компания OwnFone твърди, че е създала първия в света Брайлов телефон, който струва само 60 паунда и засега се продава само във Великобритания. Телефонът е проектиран да осигури незабавна връзка между незрящи потребители и техните приятели и роднини. По предната и задната част на телефона има характерните брайлови пъпчици, с който незрящите могат да разпознаят, какво означават.

OwnFone се създава с помощта на 3D графични техники и може да се персонализира според изискванията на потребителя. Според изобретателя на телефона Том Съндърланд, именно 3D печатът позволява на компанията да запази разходите ниски, за да може да предложи устройството за 60 паунда, съобщава BBC News.

"Телефонът може да бъде персонализиран с два или четири брайлови бутона, които са предварително програмирани да генерират обаждане до приятел, роднина, гледачка или до службите за спешна помощ", каза Съндърланд. "Това е първият телефон, който има 3D отпечатана клавиатура, а за тези които не могат да четат Брайлово писмо, ние можем да отпечатаме текстура на стандартен текст. Нашият процес на 3D печатане е патентован", допълва той.

Хората, които желаят да закупят телефона могат да създадат дизайн по свой вкус на интернет страницата на компанията. Идеята е добра! Харесва ли ви?

 

Виж още: Синтезатор с Брайлови указания за незрящи музиканти.