Това птица ли е? Самолет ли е? Не, това е последното аеронавигационно постижение на летящата машина на Jetman Dubai. Екипът твърди, че е постигнал повратен момент с костюма, наподобяващ Iron Man, излитайки до почти 6000 фута надморска височина от изправен старт и успешно е направил поредица от завои и маневри.

Подвигът бе осъществен преди седмица, когато пилотът на Jetman Dubai Винс Рефет (протеже на добре известния смелчага Ив Роси) се извиси в небето от пистата Skydive в Дубай, отбелязвайки първия път, когато пилотите на Jetman Dubai са излетели от земята, вместо да ползват повдигната платформа. Рефет пътува със средна скорост от близо 230 км/ч и достига максимална височина само за 30 секунди. Той използва парашут, за да кацне безопасно на земята след полет от около три минути.

Според екипа на Jetman следващата му цел е да се осигури безопасно кацане без нужда от парашут, но дори и стигането до този момент включва много работа. Рефет предприе поне 50 подготвителни полета и извърши над 100 излитания и кацания със система за безопасност, за да се увери, че нещата вървят както трябва.

„Толкова сме щастливи, че постигнахме този невероятен полет“, казва Рефет в изявление. „Това е резултат от изключително щателна екипна работа, при която всяка малка стъпка генерира огромни резултати. Всичко беше планирано до секундата и бях зарадван от постигнатия напредък.“

Виж още: Първият AI полицай в Нова Зеландия слага униформата