Гордостта на руската армия – новата свръхзвукова ракета "Авангард" - вече е на въоръжение, похвали се Москва. Така, считано от 27 декември, когато е заработила системата, поне на теория Русия има възможност да порази цели във всяка част на света. Ракетната система изстрелва конвенционална балистична ракета, която обаче лети в атмосферата с изключително висока скорост и има висока степен на маневреност на голяма височина. Това я прави на практика невъзможна за прихващане от съществуващите противоракетни системи.

По този начин Русия показва, че очевидно е успяла да преодолее ресурсните си проблеми, които заплашваха да отложат пускането на "Авангард" за 2020 г.

На този ранен етап не е ясно доколко е готова новата технология. Американски експерти инспектираха Авангард на 26 ноември съгласно договора за ядрените оръжия от 2010 г., но засега Вашингтон няма официална позиция дали счита ракетата за опасна.

Независимо от това, нейната активация със сигурност ще изправи на нокти държави като САЩ, Китай и Австралия, които вече работят по собствени свръхзвукови ракетни системи, но не са готови. Така на теория изпреварващият руски ход дава на Москва коз при евентуални бъдещи спорове. За съжаление това може да накара други страни да засилят собствените си програми и да върне надпреварата във въоръжаването от Студената война.

Виж още: Porsche направи за Star Wars космически кораб, вдъхновен от Taycan (ВИДЕО)

Тагове: