Тук, на Земята, планините стават изключително високи, извисяващи се на хиляди и хиляди метри. Новите 3D модели на неутронни звезди обаче показват, че най-високите планини на тези обекти са високи само части от милиметъра поради огромната гравитация на невероятно плътните обекти. Неутронните звезди са едни от най-плътните обекти в познатата ни Вселена, тежащи колкото Слънцето, но имащи диаметър само около 10 километра.

Поради това те имат масивно гравитационно привличане, изчислено на милиард пъти по-силно от това на Земята. Огромната гравитация притиска всяка характеристика на повърхността на звездата до изключително малки размери. С всичките си повърхностни черти, изгладени от огромния натиск, звездният остатък е почти перфектна сфера.

Докато „планините“ на повърхността на неутронната звезда са милиарди пъти по-малки от подобни характеристики на Земята, те въпреки това са известни като планини. Изследователите използват изчислително моделиране за изграждане на реалистични неутронни звезди и след това ги подлагат на набор от математически изчисления, за да открият как са създадени планините на неутронната звезда.

В своето проучване екипът изследва ролята на свръхплътната материя в създаването на планините и установява, че най-големите възвишения са високи само част от милиметъра. Това е 100 пъти по-малко от изчисленото по-рано, като изследователите казват, че през последните 20 години интересът на научните общности е бил огромен в опит да се разбере колко големи биха могли да бъдат планините на неутронните звезди, преди ядрото на звездата да се „счупи“ и планината вече да не може да се издига.

Предишните изследвания предполагаха, че неутронните звезди могат да поддържат отклонения от перфектната сфера до няколко части на един милион. Това би означавало планини, големи само няколко сантиметра. Изчисленията обаче предполагат, че неутронната звезда е била под натиск по начин, че кората е близо до счупване във всяка точка, но новите модели показват, че тези условия не са реалистични.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камера