Учените в NASA определено са си поставили амбициозна задача - човечеството да разшири световната интернет мрежа доста сериозно, като покрие цялата галактика. Американската агенция успя да демонстрира ключова технология, която вероятно ще помогне за това начинание, като успешно предаде съобщения чрез лазер на разстояние от почти 16 милиона километра.

Само за справка - това е около 40 пъти по-далеч, отколкото е Луната от Земята, а похвалният факт е, че за първи път оптичните комуникации са изпратени на такова разстояние. Досега традиционно в Космоса се използват радиовълни за връзка с отдалечените космически кораби, но според учените новата технология ще позволо да изпращаме видеосъобщения с висока разделителна способност до и от Марс без значително забавяне.

Тестът е част от експеримента на НАСА "Дълбококосмически оптични комуникации" (Deep Space Optical Communications - DSOC), а успешното установяване на комуникационна връзка е известно като "първа светлина".

"Постигането на първа светлина е един от многото важни етапи на DSOC през следващите месеци, които проправят пътя към комуникации с по-висока скорост на предаване на данни, способни да изпращат научна информация, изображения с висока разделителна способност и поточно видео в подкрепа на следващия гигантски скок на човечеството", казва Труди Кортес, която е директор на отдела за технологични демонстрации в централата на НАСА.

И в момента телекомуникационните компании на Земята разчитат на подобна технология, вградена в оптичните влакна, за наземните високоскоростни комуникации, но в случая тя е адаптирана за използване в Дълбокия космос. Тъй като става дума за инфрачервена светлина, инженерите могат лесно да предават нейните вълни под формата на лазер. Това няма да накара светлината да се движи по-бързо, но "прибира" и ограничава лъча ѝ в тесен канал. Това изисква много по-малко енергия от разпръскването на радиовълни и е по-трудно за прихващане.

Това не означава, че задачата е проста. Във фотоните, излъчвани от лазера, се кодират битове данни, което изисква редица сложни инструменти и технологии - включително свръхпроводяща високоефективна детекторна решетка - за да се подготви информацията за предаване.

Друго предизвикателство е системата да адаптира конфигурацията си за позициониране в реално време. При този последен тест лазерните фотони са се нуждаели от около 50 секунди, за да стигнат от космическия кораб до телескопа.

Лазерният приемо-предавател, който осъществи връзката, се намира на борда на космическия кораб Psyche, който е на двугодишна демонстрационна мисия, насочена към астероидния пояс между Марс и Юпитер. Той установи контакт с телескопа "Хейл" в обсерваторията Паломар в Калифорния.

"Това беше огромно предизвикателство и имаме още много работа за вършене, но за кратко време успяхме да предадем, приемем и декодираме някои данни", казва Мира Сринивасан, ръководител на операциите на DSOC в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA ще затвори четирима изследователи в симулирана марсианска база за една година