Може би никога не сте чували за Humane и има основателна причина за това. По-голямата част от работата на компанията е забулена в мистерия, но един от съоснователите на Humane току-що показа носимо устройство с изкуствен интелект, което много прилича на носима форма на ChatGPТ.

Humane е стартъп за изкуствен интелект, основан от бившите ветерани от Apple Имран Чаудри и Бетани Бонджорно. Както вече споменахме, работата на компанията остава предимно в сянка, но по време на неотдавнашна лекция в TED за първи път видяхме един от проектите в процес на разработка.

По време на лекцията TED Talk, която е публично достъпна от 22 април, Чаудри разкрива пред публиката устройство, което се намира в джоба на якето му. Джаджата е носимо устройство с изкуствен интелект, което не се нуждае от връзка с други устройства. В туитовете, предоставени от Реймънд Уонг от Inverse, можем да видим на какво е способна джаджата.

В туита виждаме, че устройството има проектор, който се показва на ръката на Чаудри. Чаудри използва потребителския интерфейс, прожектиран върху ръката му, за да се обади на Бетани Бонджорно.

Освен да се обажда, носимото устройство е способно да превежда думи на други езици. Чаудри демонстрира тази функция, като докосва устройството, казва няколко думи и след това изчаква устройството да отговори. Това, което чуваме, е изкуствен интелект с гласа на Чаудри, който говори на френски.

Според доклада на Inverse носимото устройство разполага с функция за обобщение, която може да вземе информация от срещите ви и да я сведе до бързи точки. Нещо, което ChatGPT и Bard също могат да правят. Чаудри показа и функция, при която вдигна бонбон и попита носимото устройство: "Мога ли да ям това?". Устройството отговори: "Млечният бар съдържа какаово масло. Като се има предвид непоносимостта ви, може да искате да го избягвате".

За да представи малко по-обстойно какво се опитва да направи Humane с този продукт, Чаудри сподели своята визия.

Изглежда, че целта на Humane е да се отдалечи от екраните и това носимо устройство с изкуствен интелект може да е първата стъпка. Но лекцията на TED не успя да отговори на някои въпроси, като например колко тежко е носимото устройство или дали светенето на проектора в очите на някого може да причини вреда.

Снимка: Unsplash

Виж още: Tesla Cyberquad ще бъде най-безопасното ATV в света