Apple продължава да има проблеми при задържането на позициите си на смартфон пазара. Американският технологичен гигант се смъкна до четвърто място в класацията на IHS Markit за производители на смартфони.

Към момента Apple е зад Samsung, Huawei и Oppo. Последната компания е китайска и не е толкова популярна в Европа и САЩ.

По информация на IHS Apple е пуснала в продажба 35.3 милиона iPhone устройства за последното тримесечие, което ѝ отрежда 11 процента от общия пазар. За справка Oppo е пуснала в продажба 36.2 милиона телефона, допълва Business Insider.

Samsung и Huawei (независимо от скорошните проблеми с американските власти) продължават да бъдат лидери съответно с пуснати в продажба за последното тримесечие 75.1 и 58.7 милиона телефона. Пазарният дял на корейската компания е 23 процента, докато този на Huawei – 18 процента.

Прочети още: To the Moon and back с тези кецове, вдъхновени от Аполо 11

Продажбите на iPhone падат с рекордни темпове от началото на годината и според анализаторите спадът ще продължи и през следващото тримесечие. Постъпленията от iPhone към днешна дата представляват по-малко от половината от общите приходи на компанията. Последната има значително по-голям успех, съответно и ръст при алтернативни продукти като Apple Watch.

Според анализатори, цитирани от Business Insider, лошите резултати се дължат на факта, че потребителите използват за по-дълъг период от време своите телефони, съответно избягват да инвестират в новите модели, при които разликите спрямо старите версии не са толкова драстични.

Друг фактор е нежеланието на Apple да се включи на пазара с (наистина) евтин вариант на iPhone.

Тагове: