Мисията "Артемида 3", чийто полет по предварителен план трябва да се осъществи през декември 2025 г., може би ще трябва да почака поне до 2027 г.

Стремежът на NASA да върне хора на Луната за първи път след програмата "Аполо" с мисията "Артемида 3" вероятно ще бъде отложен, тъй като е застрашен от "множество предизвикателства" и амбициозен график, обяви миналата седмица Службата за отчетност (Government Accountability Office) на правителството на САЩ.

Въз основа на интервюта с представители на NASA и индустрията и преглед на документацията GAO съобщи, че е открила значителен обем от неизвършена техническа работа по системата за кацане на хора или HLS, вариант на кораба Starship на SpaceX и начин на транспортиране на NASA до повърхността на Луната. В доклада се посочва, че остава и решаваща работа по проектирането на по-големи кислородни резервоари в скафандрите, които ще се използват от астронавтите на Луната.

HLS ще изразходва резервоара си за гориво само при извеждането си в орбита, така че ще трябва да се презареди с гориво, преди да се отправи към Луната. Според настоящия план в рамките на многоетапни усилия първо в орбита ще бъде поставено депо за гориво на Starship, последвано от множество танкери, които ще прехвърлят метан и течен кислород в това депо, така че да бъде напълно заредено с гориво, преди да се отправи към Луната.

С централа в Центъра за космически полети "Маршал" в Алабама програмата HLS все още официално работи за изстрелване през декември 2025 г. и има за цел да завърши разработката си за общо 79 месеца - около година по-рано от средния срок за големите проекти на NASA, повечето от които не включват полети на хора в Космоса. Но GAO казва, че този срок е малко вероятен, тъй като остава сложна техническа работа, включително да се разбере как да се прехвърля гориво в орбита, за което "SpaceX е постигнала ограничен напредък в усъвършенстването на тези технологии".

Програмата HLS и SpaceX са забавили осем от 13-те ключови етапа с шест месеца до една година, поради което два от отложените етапи сега ще се осъществят през 2025 г., същата година, в която е планирано изстрелването на "Артемида 3". Ако разработването на спускаемия модул HLS отнема средно толкова време, колкото и другите големи проекти на NASA, мисията "Артемида 3" ще се осъществи в началото на 2027 г., се посочва в доклада.

За да бъде спазен графикът за изстрелване обаче, трябва да бъде разрешен втори неотложен проблем, свързан с промяна в дизайна на космическите костюми, разработвани от Axiom Space. По-рано тази година компанията представи прототип на скафандър, който е предназначен за мисиите за кацане на Луната от програмата "Артемида". Досега Axiom е изпълнила два основни етапа в работата, свързана с разработването на космическите костюми, но те все още са в ранна фаза на разработка, се казва в последния доклад на GAO.

Голяма част от предстоящата работа изглежда е свързана с дизайна на костюма. Според доклада NASA изисква от Axiom да разработи костюм, който може да осигури 60-минутна аварийна поддръжка на живота, но "първоначалният проект на NASA не осигурява минималното количество аварийна поддръжка на живота, необходимо за мисията "Артемида 3".

Затова сега Axiom планира да пренареди компонентите на скафандъра така, че да може да побира по-големи кислородни резервоари, но ако това не е възможно, ще трябва да промени сегашния дизайн, което ще отнеме повече време.

Ако NASA официално отложи датата на изстрелване на "Артемида 3" за 2027 г., то в крайна сметка тя ще бъде с една година по-рано от първоначалната цел - 2028 г. През 2019 г. администрацията на Тръмп беше определила срок от 2024 г., който NASA в крайна сметка измести до сегашната прогноза за изстрелване през декември 2025 г.

Снимка: NASA

Виж още: Полицията препоръчва на родителите да деактивират тази функция на iPhone

 

Тагове: