Русия планира да реализира първата си лунна мисия от близо половин век насам и можете да наблюдавате историческото събитие на живо.

Лунният апарат "Луна 25" излетя с ракета "Союз" от космодрума "Восточний" в руския Далечен изток на 10 август в 19:10 ч. по Гринуич (2:10 ч. московско време на 11 август).

Русия не е изпращала сонда на Луната от 1976 г., когато успешното пътуване на "Луна 24" върна на Земята проба от лунна пръст и скали. А по това време Русия дори не съществува като суверенна държава; тя е част от Съветския съюз, който се разпада в началото на 90-те години на ХХ век.

Новото изстрелване ще даде началото на приблизително петдневното пътуване на "Луна 25" до Луната. След това сондата ще прекара пет до седем дни в лунна орбита, преди да се опита да се приземи близо до южния полюс, съобщи Ройтерс.

Този график би поставил кацането на "Луна 25" приблизително по същото време като това на "Чандраян 3" - индийска мисия, която стартира на 14 юли и пристигна в лунна орбита в неделя (6 август). Планира се "Чандраян 3" да приземи спускаем апарат и марсоход в близост до южния лунен полюс на 23 август. (Досега само три държави са кацали успешно на Луната: Съветският съюз, Съединените щати и Китай).

Този район на Луната е интригуващ за привържениците на космическите изследвания, тъй като се смята, че в него има големи количества воден лед, най-вече в постоянно засенчените дъна на кратерите. Този ресурс би могъл потенциално да поддържа аванпостове на Луната, което би дало на човечеството първата в историята му опора в Дълбокия космос.

Всъщност NASA има за цел да създаде една или повече бази в близост до южния полюс на Луната до края на десетилетието чрез своята програма "Артемида".

Изстрелването на "Луна 25" се забави значително; първоначално се очакваше мисията да стартира през октомври 2021 г. През това време са се променили и някои подробности за мисията. Например Европейската космическа агенция (ЕКА) свали навигационната си камера Pilot-D от "Луна 25", след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Луна 25 ще бъде първата изцяло домашна мисия на Русия в Дълбокия космос след ноември 2011 г., когато към Марс беше изстреляна сондата за връщане на проби "Фобос-Грунт". "Фобос-Грунт" обаче не стигна много далеч; тя заседна в околоземна орбита и в крайна сметка изгоря в атмосферата на нашата планета. Роскосмос си партнира с ЕКА и по марсохода Schiaparelli. Той беше изстрелян през март 2016 г. заедно с Trace Gas Orbiter, но се разби по време на опита си за кацане на Червената планета.

Снимка: Роскосмос

Виж още: Санкциите превърнаха 70% от руските геймъри в пирати

 

Тагове: