Независимо дали често пътувате със самолет, или мързелувате на дивана, вие пътувате много повече, отколкото си мислите.

Всъщност това би било вярно, дори и да останете напълно неподвижни през целия си живот. И така, колко път средно изминава човек през живота си? Отговорът зависи от това дали смятате Земята за свое превозно средство.

Що се отнася до разстоянието по повърхността на Земята, типичният човек ще измине от 50 000 до 80 000 километра през живота си, въпреки че някои пътешественици по света ще отидат много по-далеч. Като се има предвид, че повечето хора натрупват по-голямата част от този пробег от пътувания до работа и бързи поръчки, това е впечатляващо голямо разстояние - достатъчно, за да се обиколи земното кълбо поне веднъж.

Но колкото и голям да е този брой, той бледнее в сравнение с движението, което извършваме просто докато си стоим - тук, на Земята. Нашата планета се върти около оста си. И тъй като Земята е предимно твърдо тяло, тя се върти като едно такова, което означава, че навсякъде на планетата има една и съща ъглова скорост и всеки изминава една пълна обиколка на всеки 24 часа.

Но ако застанете на северния или южния географски полюс, всъщност няма да пътувате никъде, а само ще се въртите. Тези, които се намират на екватора обаче, получават огромна линейна скорост благодарение на това въртене - около 1600 км/ч.

Повечето хора обаче не живеят на екватора, така че можем да кажем, че средностатистическият човек постоянно се движи със скорост около 1500 км/ч). (Както ще видим, точността тук не е от значение.) Когато съберем това за приблизително 80-годишен живот, всеки човек изминава около 1 милиард километра през живота си.

Това е огромен скок в сравнение с пътуванията, които извършваме на повърхността на Земята, но едва започваме тези нови странни сметки. Освен че се върти, Земята обикаля около Слънцето. Тази орбита представлява елипса, поради което планетата ни понякога се движи по-бързо или по-бавно в зависимост от разстоянието до Слънцето. Но средно скоростта на Земята по нейната орбита е около 30 км в секунда.

Това е около 1 милиард км всяка година. Така че за целия си живот всеки от нас изминава приблизително 80 милиарда км - което отново е нищо спрямо разстоянието, което изминаваме единствено поради въртенето на нашата планета.

Но Земята не е единственият обект в движение във Вселената. Слънцето се движи в дълга, ленива орбита около центъра на галактиката Млечен път. Една от тези "галактически години" отнема приблизително 230 милиона земни години. В перспектива животът на Земята се е появил за първи път преди около 17 галактически години, а само след още 25 галактически години Слънцето ще умре.

В сравнение с тези огромни галактически мащаби човешкият живот е едва забележим, а Слънцето едва се движи по своята орбита. Но в човешки мащаб той е почти неразбираем; поради движението на Слънцето по орбита около центъра на Млечния път всеки от нас ще измине около 600 милиарда км през живота си.

И не спира дотук. Цялата ни галактика също е в движение. Всички галактики средно се отдалечават една от друга, но това се дължи на разширяването на Вселената. В допълнение към това разширяване всяка галактика има свое собствено движение - нещо, което астрономите наричат "особена скорост". Например Млечният път е на път да се сблъска с най-близката ни съседка - галактиката Андромеда. Взаимното гравитационно привличане е достатъчно, за да надделее над общото разширение на Вселената, и след около пет милиарда години тези галактики ще започнат да се сливат.

Освен това и Млечният път, и Андромеда се насочват към купа Дева - масивен куп галактики, отдалечен на около 65 милиона светлинни години. Освен това купът Дева и заобикалящите го галактики се насочват към Големия атрактор, който е центърът на нашия суперкуп, наречен Ланиакеа. Астрономите могат да изчислят комбинираното движение на тези гравитационни въздействия, като наблюдават космическия микровълнов фон, който се състои от радиация, освободена при охлаждането на нашата Вселена от плазмено състояние, когато е била само на 380 000 години. То напълно поглъща Вселената и е еднакво с точност до една част на милион по цялото небе.

Ако съберем тези данни за 80-годишен живот, ще получим общ пробег от 1.5 трилиона км. Дори и никога да не напуснете дома си, пак ще изминете това огромно разстояние - това е истинско постижение!

Снимка: Unsplash

Виж още: Изкуствен интелект ще открива горски пожари, преди да започнат да се разпространяват