Смята се, че голям метален предмет, изхвърлен на плаж в Западна Австралия, е космически боклук.

Парчето с размерите на автомобил се появи на плаж на около 250 км северно от Пърт, Западна Австралия, преди няколко дни и оттогава му се обръща все по-голямо внимание.

Коментирайки необичайната находка, която беше счетена за безопасна от химически експерти, Австралийската космическа агенция написа в Twitter: "Обектът може да е от чуждестранна космическа ракета носител и ние поддържаме връзка с международните ни партньори, които може би ще могат да предоставят повече информация".

Докато го изваждаха от плажа за по-подробен анализ във вторник, инженер от Европейската космическа агенция (ESA) предположи, че това е част от индийска ракета, паднала в Индийския океан по време на мисия за изстрелване на сателит, въпреки че количеството морски обитатели, прикрепени отстрани на обекта, подсказва, че той е бил във водата от известно време.

"Доста сме сигурни, въз основа на формата и размера, че това е двигател от горната степен на индийска ракета, която се използва за много различни мисии", каза Андреа Бойд пред Австралийската радиотелевизионна корпорация.

"Необходими са много усилия, за да се издигне в орбита, така че първата, втората и третата степен на двигателите обикновено отпадат и се озовават в Индийския океан", добави Бойд.

Пред 9 News Australia Мелиса де Цварт от космическия радар на Западна Австралия казва, че макар повечето космически обекти да изгарят в земната атмосфера, когато се спускат с висока скорост, това явно невинаги се случва. Повечето изстрелвания на ракети са проектирани по такъв начин, че всички обекти, които не изгарят напълно, се спускат в морето, въпреки че през последните години Китай е подложен на критики за мисии, включващи неконтролирани спускания, при които някои части според съобщенията са паднали на земята.

Премиерът на Западна Австралия Роджър Кук предположи, че наскоро откритите космически отломки могат да се превърнат в туристическа атракция, но де Цварт отбеляза, че според международното космическо право има задължение да се връщат части на държавата, която ги притежава.

Индийската организация за космически изследвания все още не е направила никакъв публичен коментар относно обекта, включително дали би искала да си го върне.

Снимка: Unsplash

Виж още: Космическият туризъм ще бъде реалност към 2073 г., но малцина биха го пробвали