Кактусите сагуаро са бодливи паметници на устойчивостта на живота в най-суровите климатични условия. Но може би най-накрая са срещнали своя съперник. 
Според The Associated Press много от тези кактуси, обитаващи Финикс, Аризона, безпомощно се сриват вследствие на екстремните температури през юли, като много от местните жители и професионалните градинари откриват тези и други растения трагично изсъхнали, ако не и мъртви. 
София Бут, местен ландшафтен дизайнер, коментира: "Двайсетгодишни дървета губят всичките си листа или стават хрупкаво кафяви".
Макар че много от сагуаросите са се издигали десетилетия наред, а някои от най-дълголетните - повече от век, сега те са изправени пред безпрецедентно враждебен климат. 
Смята се, че този юли е най-горещият месец, регистриран някога по света. Финикс, щат в средата на пустинята Соноран, преживя най-горещия месец за град в САЩ със средна температура от 102.7 градуса по Фаренхайт (около 40 градуса по Целзий).  


Три невинни сагуароса са паднали само през последната седмица в Пустинната ботаническа градина - убежище на около 1000 кактуса, много от които са на десетилетия. Могъщите кактуси може би са на предела на силите си, след като изтърпяват лято след лято рекордни горещини, предшестващи това, и сега се предават. 
"От 2020 г. насам смъртността в нашата популация от сагуароси е повишена в сравнение с тази отпреди 2020 г.", казва Кимбърли Макку, главен научен ръководител в Пустинната ботаническа градина. "Така че част от нашето мислене е, че днес все още има сагуароси, които са били компрометирани от това, което са преживели през 2020 г. И че това може да ги изпрати на ръба." 
Временното спасение може и да е на хоризонта. Макар да няма шанс глобалното затопляне да бъде обърнато за една нощ, мусон, носещ проливни дъждове, би могъл да бъде така необходимият стимул за жадните растения - ако дойде. 
Дори и тогава твърде многото дъжд или неравномерно разпределените валежи могат да навредят. Миналата година един почитан 200-годишен кактус сагуаро стана жертва на влажното време и се срина в средата на сезона на мусоните. 

Снимки: Unsplash

Виж още: На Антарктида й липсва значимо количество лед и учените търсят причината за това