Ново проучване на UNSW Сидни показва, че е възможно значително да се намали температурата в голям град в горещ пустинен климат, като същевременно се намалят разходите за енергия.

Резултатите, публикувани в Nature Cities, описват подробно многостранна стратегия за охлаждане на столицата на Саудитска Арабия с до 4.5 °C, съчетаваща силно отразяващи "суперхладни" строителни материали, разработени от Лабораторията за високоефективна архитектура, с напоявана зеленина и мерки за енергийно обновяване.

Проучването, проведено в сътрудничество с Кралската комисия на Рияд, е първото, което изследва широкомащабните енергийни ползи от съвременните технологии за намаляване на топлината, когато се прилагат в град.

"Проектът демонстрира огромното въздействие, което съвременните технологии и техники за намаляване на топлината могат да окажат за намаляване на прегряването в градовете, намаляване на нуждата от охлаждане и подобряване на живота", казва професорът от UNSW Scientia Матеос Сантамурис, ръководител на катедрата по високоефективна архитектура "Анита Лорънс" и старши автор на изследването.

Проф. Сантамурис специализира в разработването на технологии и стратегии за намаляване на топлината в градовете. Екстремните градски горещини засягат повече от 450 града по света, като увеличават нуждите от потребление на енергия и оказват неблагоприятно въздействие върху здравето, включително свързани с топлината заболявания и смърт.

Рияд, столицата на Саудитска Арабия, е един от тези градове. Разположен в центъра на пустинята, той е един от най-горещите градове в света, като през лятото температурите в него могат да надхвърлят 50 °C. Освен това изменението на климата и бързата урбанизация увеличават мащаба на прегряването.

"Ограничената зеленина и големите изкуствени повърхности, направени от конвенционални строителни материали като асфалт и бетон, задържат топлината, което означава, че градът продължава да се нагрява", казва проф. Сантамурис. "Допълнителната топлина от замърсяването от автомобилите и промишлените дейности също повишава температурата в града."

За целите на проучването екипът, ръководен от изследователи от UNSW, провежда мащабни климатични и енергийни симулации на охлаждането на района Ал Масиаф в Рияд, включително енергийните характеристики на 3323 градски сгради, при осем различни сценария за намаляване на топлината, за да оцени оптималните стратегии за понижаване на температурата в града и намаляване на нуждите от охлаждане.

Моделирането, при което са разгледани различни комбинации от суперхладни материали, видове растителност и нива на енергийно обновяване, установи, че е възможно външната температура в града да се намали с почти 4.5 °C през лятото. Стратегията също така би подобрила икономията на енергия за охлаждане на града с до 16%.

Препоръчаният сценарий за намаляване на топлината (или охлаждане) за Рияд включва използването на суперхладни материали, внедрени в покривите на сградите, и повече от удвояване на броя на напояваните дървета за подобряване на охлаждането чрез транспирация.

Обратно, сляпото прилагане на техники за градско охлаждане, които не се основават на подробна и напреднала научна оптимизация, като например използването на ненапоявана зеленина, може да доведе до значително повишаване на температурата в града.

Изследването също така симулира енергийното въздействие на мерките за модернизация за всички 3323 сгради, заедно с технологиите за намаляване на топлината, прилагани в градски мащаб. Комбинирането на оптималните технологии за охлаждане с възможностите за енергийно модернизиране - а именно подобряване на сградната обвивка чрез по-добри прозорци, изолация, слънчева енергия и хладни покриви - може да намали нуждата от охлаждане с до 35%.

Снимка: Unsplash

Виж още: YouTube иска да помислите, преди да публикувате хаплив или обиден коментар