Учените постигнаха нов рекорд за ефективност за обработени с багрило слънчеви клетки, отваряйки нови търговски възможности за прозрачни слънчеви панели.

Екип от École Polytechnique Fédérale de Lausanne в Швейцария направи пробив, използвайки специално проектирани фотосенсибилизиращи молекули на боята, които, когато се комбинират, са способни да събират светлина от целия спектър на видимата светлина.

Прозрачните свойства на панелите ги правят подходящи за използване в прозорци, оранжерии и стъклени фасади, както и в екраните на преносими електронни устройства, казаха изследователите.

Те също така са гъвкави, сравнително евтини и могат да бъдат направени с помощта на конвенционални техники за ролков печат. Теоретично съотношението цена/производителност също е достатъчно добро, за да им позволи да се конкурират с производството на електроенергия от изкопаеми горива.

Първите комерсиални приложения вече се реализират с чувствителни към багрило слънчеви прозорци, инсталирани в конгресния център на SwissTech, но капацитетът им за генериране на електроенергия досега е бил ограничен поради липсата на ефективност в сравнение с традиционните слънчеви клетки.

Най-новата разработка повишава ефективността на преобразуване на мощност между 28.4 и 30.2%, като същевременно поддържа дългосрочна работна стабилност над 500 часа тестване.

„Нашите открития проправят пътя за лесен достъп до високопроизводителни панели и предлагат обещаващи перспективи за приложения като захранване и замяна на батерии за електронни устройства с ниска мощност, които използват околната светлина като източник на енергия“, пишат авторите на проучване, описващо технологията.

Проучването, озаглавено „Преадсорбцията на хидроксамова киселина повишава ефективността на косенсибилизираните слънчеви клетки“, беше публикувано в научното списание Nature.

Снимка: Unsplash

Виж още: ЕС готви нови забрани и за телевизорите