Все още не сме открили живот на Марс, но един изследовател вярва, че може да успеем да открием доказателства за него на планети извън Слънчевата система през следващия четвърт век.

Саша Куанц, астрофизик от швейцарския федерален технологичен институт ETH Zurich, направи тази прогноза при неотдавнашното откриване на новия център на университета за произхода и разпространението на живота.

Говорейки на брифинг за пресата, той описа подробно технологичните проекти, които сега са в процес на работа, които могат да позволят на изследователите най-накрая да отговорят на въпроса, дали сме сами във Вселената.

„През 1995 г. моят колега [и лауреат на Нобелова награда] Дидие Келоз откри първата планета извън нашата Слънчева система“, каза Куанц по време на брифинга. „Днес са известни повече от 5000 екзопланети и ги откриваме всеки ден.“

Има много повече екзопланети, които чакат да бъдат открити, като се има предвид, че астрономите смятат, че всяка от повече от 100 милиарда звезди в галактиката Млечен път има поне една планета спътник. Това създава огромен брой екзопланети, много от които, добави Куанц, са точно като Земята и на правилното разстояние от техните звезди домакини, за да осигурят условия за живот, като например наличието на течна вода.

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“, който не е създаден да изучава екзопланети, а да търси най-старите звезди във Вселената, вече направи поредица от пробиви в изследването на екзопланети, включително откриване на въглероден диоксид и вода в атмосферата на няколко от тях. Ученият обаче предупреждава, че въпреки че е най-мощната обсерватория, поставяна някога в Космоса, телескопът не е достатъчно мощен, за да може да види много по-малките планети, подобни на Земята, които орбитират по-близо до своите звезди на разстояния, където може да съществува течна вода.

Космическият телескоп ще разгледа огромно количество обещаващи екзопланети за следи от молекули в атмосферата на тези далечни планети, които биха могли да бъдат създадени от живи организми.

Новият център в ETH Цюрих се надява да постави основите за тази бъдеща мисия и да подобри нашето разбиране за химията на живота и как той влияе на планетарните атмосфери и среда.

Куанц добави, че макар и амбициозен, срокът от 25 години, който си е поставил за намиране на живот извън Слънчевата система, не е нереалистичен.

„Няма гаранция за успех. Но със сигурност ще научим други неща по пътя“, завършва той.

Снимка: ESA/Hubble, N. Bartmann

Виж още: Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти