От години Турция разчита на чужди автопроизводители за новите си транспортни нужди, но сега ще потърси автонезависимост по впечатляващ начин. Консорциумът TOGG, съставен от турски компании, обяви първата изцяло домашно произведена кола: електрически SUV.

Става въпрос за машина, която на външен вид доста напомня Q серията на Audi, като предната ѝ част е съмнително подобна на новите лица на Jeep.

За момента се говори, че кросовърът ще е наличен в два варианта - по-евтин модел с мотор с 200 коня и пробег до 300 километра и по-скъп вариант с двоен мотор с 400 коня и пробег до 500 километра. Моделът ще се възползва и от новите технологии за бързо зареждане, като по-скъпият модел ще може да се зарежда до 80% в рамките на само 30 минути.

Въпреки че колата има и очевидна политическа стойност освен повод за гордост, тя привлича вниманието към неравномерното разпределение на приходите в Турция. По статистически данни средният годишен приход там е еквивалентът на само 4576 долара, като дори в Истанбул сумата е също скромните 6102 долара. Дори ако колата се окаже относително достъпна – а не можем да сме сигурни, имайки предвид иновативната технология, – има голяма вероятност да измине доста време, преди да видим е-кола по джоба на повечето турци.     


Виж още: Tesla Cybertruck е неочакван гост във видеото на рап звезда (ВИДЕО)