Първата електрическа Mazda ще носи името MX-30 и ще получи електромотор с мощност 143 к.с. и въртящ момент 265 Нм, захранван от батерия с капацитет 35.5 кВтч. Моделът е построен на проектирана специално за него платформа с "уникална система за отваряне на вратите".

Макар тези цифри да са по-слаби, отколкото на повечето конкуренти, от компанията заявяват, че внимателно са проучили потребностите на собственици на електромобили, които не изминават повече от 60 - 70 км в ежедневието си.

Външният вид на Mazda MX-30 ще бъде по-нататъшно развитие на философията на корпоративния дизайн Kodo. В допълнение, някои стилистични решения ще бъдат заимствани от новото поколение на фамилията Mazda3. Интериорният дизайн използва изключително екологични материали.

Mazda пусна някои други рекламни материали преди премиерата. Преди няколко дни имаше кратък видеоклип в YouTube, показващ силуета на автомобила:

Серийното производство започва догодина, като електрическият кросоувър ще дебютира едновременно по цял свят. През 2012 г. японската марка пусна "зелена" версия на електрическия хечбек Demio (Mazda2), но тя беше произведена в лимитирана серия от 100 екземпляра и се предлагаше само на лизинг за корпоративни клиенти.

Все още няма данни за цената на електрическия модел.

Успоредно с това Mazda ще лансира и иновативен дизелов двигател. Японският производител остава верен на дизеловата технология, макар много негови конкуренти да се отрекоха напълно от нея.

Виж още: Втора услуга за краткосрочен наем на електрически тротинетки вече е активна в София