Двама руски космонавти наскоро завършиха успешна космическа разходка на Международната космическа станция (МКС). Тя бе проведена от Олег Артемиев и Денис Матвеев и продължи 7 часа и 47 минути.

Мисията в петък – осмата в станцията тази година – дойде почти три седмици след като двамата бяха принудени да съкратят предходната, когато скафандърът на Артемиев претърпя спад в напрежението на батерията.

За щастие не възникнаха подобни проблеми по време на последното излизане и според доклад на NASA Артемиев и Матвеев успяха да завършат всичко, което си бяха поставили за цел по време на престоя си извън космическата станция.

Това включва преместване от една операционна зона в друга на външен контролен панел, свързан с наскоро инсталираната европейска роботизирана ръка. Космонавтите също така тестваха механизъм за втвърдяване на ръката, който ще се използва за подпомагане на захващането на полезни товари.

Артемиев, който беше на осмата си космическа разходка, и Матвеев, който беше на четвъртата, също извършиха работа по разширяване на телескопична стрела Стрела от модула Заря на станцията до модула Поиск. Космическата разходка беше предавана на живо в канала на NASA в YouTube и включваше аудиокоментар, така че публиката да може напълно да разбере всичко, което правят космонавтите.

NASA също публикува в Twitter поредица от видеоклипове от разходката, включително този, показващ драматична гледка на Земята на около 350 километра под нея.

Друг клип ясно показва Артемиев и Матвеев по време на работа, като европейската роботизирана ръка също изпъква в кадъра. Следващо видео показва руското дуо, което работи по разширяването на товарния кран Стрела от модула Заря до модула Поиск.

Въпреки че космонавтите прекарват по-голямата част от времето си в дълбока концентрация, докато извършват необходимата работа, те също намират време да се възхитят на променящите се гледки на Земята, докато МКС обикаля със скорост 30 600 км в час. Такава скорост означава, че обитателите на МКС преживяват 16 изгрева и залеза на всеки 24 часа.

Снимка: Unsplash

Виж още: Руски космонавт трябвало да прекрати космическата си разходка заради проблем със скафандъра