Победителят от търга на Blue Origin не можа да направи първия комерсиален полет на компанията, но пък ще има исторически заместител. Фирмата на Джеф Безос разкри, че първият плащащ пътник за ракета New Shepard е Оливър Даймен, който е на 18 години и ще бъде най-младият човек, посетил космоса. Това е съвсем подходящо, когато вземете предвид, че един от спътниците му е 82-годишният Уоли Фънк, който ще бъде най-възрастният човек, извършил пътуването.

Полетът все още е насрочен за 20 юли. Победителят на търга все още иска да остане анонимен, но ще предприеме по-късно пътуване на Blue Origin поради „конфликти в датите за планиране“.

Не е ясно колко е платил Даймен за пътуването, но вероятно не е малка сума. Бащата на Оливър е Джос Даймен, главен изпълнителен директор на хедж фондa Somerset Capital Partners. Въпреки че вероятно не е трябвало да плати 28-те милиона долара от търга, крайната цена вероятно е била достатъчна, за да възпре другите богати клиенти.

Това изстрелване няма да има толкова голямо влияние, колкото бе предвидено, като се има предвид космическия полет с екипаж на Virgin Galactiс. Въпреки това, пътуването е историческо за някои от неговите пътници. Това пътуване ще включва клиент, който за пръв път плаща от джоба си. Това може да е и първият полет от този вид, който технически навлиза в космоса. Докато надморската височина на Virgin не достигаше линията на Карман (100 километра), която официално очертава пространството, Blue Origin иска да подчертае, че трябва да премине тази символична бариера. Така мислете за полета на 20 юли като за ескалация на частната космическа надпревара, която едва ли ще приключи скоро.

Снимка: Blue Origin

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)

 

Тагове: