Изследователите от Харвардското училище по инженерство и приложни науки са разработили метод за безжично предаване на радиочестота чрез полупроводников лазер. Пробивът, описан в докладите на Националната академия на науките на САЩ, е забележителен напредък в областта на конвенционалните лазери, които могат да излъчват само една честота на светлината. Новата разработка може да използва лазери, за да излъчва микровълни, да ги модулира и да приема външни радиочестотни сигнали, което отваря възможността за "ултра-високоскоростен WiFi" достъп.

Разработката се основава на предишните постижения на лабораторията, в които учени откриха, че е възможно да се използва инфрачервен честотен гребен в лазерите за генериране на терахерцови дължини на вълните, способни да предават данни - и да го правят със скорост, стотици пъти по-бърза от днешните безжични интернет услуги.

Най-новите открития позволяват да се извличат и предават безжични сигнали от честотния гребен, което стана възможно благодарение на създаването на антена в стил "заешки уши", която може да приема и дешифрира информацията, която се предава от лазера. Първото нещо, което учените изпратиха по новия високоскоростен метод бе песента "Volare" на Дийн Мартин.

Харвард експериментира с терахерцови лазери вече повече от десетилетие и макар че изследователите отбелязват, че най-новото развитие е добре за бъдещето на безжичната комуникация, действителното използване на терахерцовата комуникация все още е далеч от практичното. Въпреки това, лазерите се оказаха жизнеспособна възможност за пренос на данни, а компании като Facebook и Google отсега експериментират с доставянето на високоскоростен интернет в районите с недостатъчно обслужване и покритие именно чрез лазери.