Дейността на работещите по нефтени платформи в Арктика е изтощителна, опасна и изисква сериозно внимание по всяко време, защото за нея не е достатъчно да са увити в дебело яке и шал. Понякога измръзването става за секунди, а разсейването може да означава смърт. Затова скандинавската изследователска организация SINTEF разработи умно яке, което е оборудвано със сензори за следене на температурата и може да сигнализира на работниците, когато е време да спрат работа и да се приберат вътре.


По време на работа в полярни условия, работниците се изморяват бързо, защото тялото им хаби калории много по-лесно. Много е опасно и докосването на метал с голи ръце, а потта под дрехите често пъти замръзва и образува студен слой до кожата.

 

Якето, създадено от SINTEF е по проекта ColdWear и има вградени в себе си жироскоп, цифров компас и акселерометър, както и сензори за измерване на нивото на активност на работника, влажността, температурата и потта и сигнализира при опасни за живота нива. То е проектирано така, че да може да изпраща данни към компютър или смартфон.