Рей Курцвейл е директор на отдела по инженерство в Google и добре познат на обществото футурист, който често пъти удря право в целта с конкретните предсказания за бъдещето, що се отнася до технологиите. От 1990 година насам Курцвейл е направил 147 предсказания, от които до момента са се сбъднали близо 86%. В началото на тази седмица той сподели с публиката на конференцията SXSW в Тексас, че технологичната сингулярност ще настъпи след малко повече от 10 години, както и че до 2029 година компютрите вече ще са на ниво човешка интелигентност.

Сингулярността, за която Курцвейл говори, представлява онази точка във времето, когато напредъкът в технологиите, особено тези, отнасящи се до изкуствен интелект, ще доведе до машини, по-умни от човека. Думите на Курцвейл за времевата линия, когато това ще се случи, контрастират с тези на други специалисти в областта – например изпълнителния директор на Softbank Масайоши Сон, – които я поставят поне 30 години напред във времето. Курцвейл казва, че процесът вече тече и сингулярността настъпва и е все по-близо и по-близо.

„Всъщност компютрите, които придобият човешка интелигентност, ще вградим в умовете си, ще се свържем в облака, ще разширим това, което сме“, казва Курцвейл, „и това не е просто футуристичен сценарий“. Но дори да приемем, че това е логичното бъдеще на развитието на технологиите, все пак звучи малко страшно. Особено на фона на предупрежденията в тази насока, които идват години наред от хора като Стивън Хокинг, Илон Мъск и дори Бил Гейтс. Курцвейл обаче не се тревожи, а напротив – очаква го с нетърпение. Той със сигурност не смята, че теорията за всевластен изкуствен интелект, който ще завладее човечеството, е нещо повече от теория, подходяща повече за сценарий на филм, но твърде нереалистична.

Курцвейл смята и че същата технология, която ще доведе машините до човешка интелигентност, също така ще подпомогне и хората, като им даде по-силен ум. Това най-вероятно ще се случи до 2030 чрез свързването в облак с нашия неокортекс, участъка в мозъка, който извършва мисленето. И ако му вярваме, това означава, че вървим към кибернетично бъдеще за човечеството, което по никакъв начин няма да го унищожи, а напротив – ще подчертае и засили най-добрите му качества. Предстои да видим дали технологията ще стане следващата еволюция на човека, като се превърне в част от него.

Очаквайте априлския брой на HiComm, където като главна тема ще разисквамe какво е и какво не е изкуственият интелект, кои са водещите имена в сферата в момента и какво можем да очакваме в близко бъдеще.

Снимка: Academy of Achievement