Както знаем, Земята е една от най-малките планети в нашата Слънчева система. Меркурий и Марс са по-малки от нея, а Сатурн и Юпитер са гигантите, надвиснали над нас. Сега новооткрито космическо тяло обаче ги слага в малкия си джоб – учени откриха планета, която е толкова масивна и огромна, че най-вероятно изобщо не е планета.

Космическото тяло е открито с помощта на телескопа на NASA Spitzer Space Telescope и е кръстено OGLE-2016-BLG-1190Lb. Размерите му са наистина впечатляващи: то е 13 пъти по-голямо от Юпитер и астрономите смятат, че наистина не става дума за истинска планета, макар и на пръв поглед да изглежда така. Не бързайте обаче да си представяте космическа станция като в "Междузвездни войни", увиснала гордо в Слънчевата система. Невероятните размери на откритото космическо тяло кара учените да смятат, че става дума за т.нар. кафяво джудже – тела, познати още като „неуспешни звезди“. Това са обекти, толкова масивни, че генерират топлина, но само до 300 - 400 градуса по Фаренхайт и съвсем недостатъчно масивни, за да произведат мощната енергия, необходима на звездите.

OGLE-2016-BLG-1190Lb се намира на около 22 000 светлинни години от нас и реалистично няма как да проверим дали сме прави за това, какво представлява. Можем обаче да я  наблюдаваме, за да определим потенциално статуса й и да разберем повече за звездните тела, планетите от тип кафяво джудже и гигантските екзопланети.