Днес се навършват 40 години от излъчването на първия в България сигнал към спътник в Космоса. Поводът е бил откриването на международната „Универсиада 77“ на 17 август 1977 година. Церемонията се предава пряко към Космоса от новопостроена край София станция „Плана“, тогава с името Земна станция за космически връзки „Шипка“.

Прякото предаване от Националния стадион „Васил Левски“ е започнало точно в 17:33 часа. Сигналът от стадиона е излъчен до телевизионната кула в София, а оттам по аналогова радиорелейна линия до станцията „Плана“, откъдето чрез 60-тонна сателитна антена е бил излъчен към Космоса. Така преди 40 години за първи път картина от България достига до зрителите на осем държави, по това време членки на международната организация за спътникови връзки „Интерспутник“.

Станцията в Плана е построена в периода 1973 - 1976 г. в специално подбрана местност с голям брой слънчеви дни през годината и защитеност от радио смущения.  Целият капацитет на съоръжението с персонал от 37 човека е бил един телевизионен канал и няколко международни телефонни канала. В продължение на над 20 години през „Плана“ минава международният видеообмен на Българска национална телевизия и голяма част от международния телефонен трафик на България.

Днес наземна станция за сателитни връзки „Плана“ е напълно модернизиран телепорт с 50 антени с размери до 18.3 метра, собственост на Виваком. На ден през него минават се излъчват над 200 радио и телевизионни канала към Европа, Африка, Близкия изток и Азия. 

За последните 7 години Виваком инвестира над 10 милиона лева в модернизацията на станцията, което спомага за това през 2014 г. телепорт „Плана“ да се превърне в член на Word Teleport Association, а през 2015 г. в Third Party Teleport на най-големия европейски сателитен оператор Eutelsat.