От днес ресторантите в Ню Йорк, които са части от национални или международни вериги, ще бъдат задължени да предупреждават за много солени ястия в менюто си. Регулацията важи за ястия, които надвишават дневната максимална препоръчителна доза от 2300 милиграма натрий или една чаена лъжичка сол в една порция. Тези ястия ще бъдат маркирани със специален символ със солница в менютата. Мярката важи за всички вериги заведения, които имат поне 15 ресторанта в САЩ, както и за някои киносалони и малки будки за храна в търговски центрове и други подобни пространства. Според Associated Press новата регулация ще се отрази на 10% от всички ястия, сервирани в ресторанти, които са част от вериги. Освен да маркират ястията с високо съдържание на сол, собствениците на ресторанти ще бъдат задължени и да поставят на видно място информация за негативните ефекти на високия прием на натрий.

Мярката е първата по рода си в САЩ, а отговорникът за общественото здраве в Ню Йорк изрази надежда, че други градове и щати ще последват примера. Някои собственици на ресторанти изразиха несъгласие със задължителното маркиране на ястията. Според професионална организация на ресторантьорите в Ню Йорк мярката е безсмислена, тъй като не се налага на национално ниво. Те смятат, че в дългосрочен план това ще доведе до неравномерни регулации в различните райони на страната. Мярката влиза в сила от днес, но глоби за нарушителите ще бъдат налагани след март догодина.

Знаете ли, че една от храните на бъдещето може би са скакалците?