Консумацията на насекоми далеч не е новост за човечеството. По данни на Организацията за храни и селско стопанство към ООН повече от 1900 вида насекоми са част от традиционната диета на поне 2 милиарда души по света. Според израелския предприемач Дрод Тамир насекомите като храна имат място и в бъдещето на човешкия вид. Неговата компания Steak TzarTzar специализира в селектирането и отглеждането на ядливи скакалци. Скакалците са чудесен източник на протеини и не съдържат холестерол, наситени мазнини и лактоза. Това ги прави универсална храна, която освен това е лесна за съхранение и транспорт.

Скакалците са идеалното решение за развиващи се страни и хора без лесен достъп до конвенционални хранителни продукти. Отглеждането на насекомите е лесно и произвежда значително по-малко вредни газове в сравнение с отглеждането на едри селскостопански животни за месо. Единственият проблем е скоростта на естествения цикъл на възпроизвеждане на скакалците – в природата периодът между снасянето на яйцата и излюпването им може да продължи между 4 и 9 месеца. Специалистите на Steak TzarTzar обаче са успели да съкратят този период до едва 10 дни.

Научете още за бъдещето на храната тук.

Тагове: