Богатствата на Силициевата долина вече финансираха някои екстравагантни проекти, но те не могат да се сравняват с амбициите на петродоларите. Нов доклад от The Wallstreet Journal разкрива някои от концепциите за нов мегапроект в Саудитска Арабия: град на име Neom, построен в пустинята, където роботите ще са повече от хората, а учители холограми ще обучават генетично модифицирани ученици. На хартия това звучи като нещо излязло от въображението на 9-годишен играч на Minecraft, но американските консултантски фирми Boston Consulting и McKinsey, създали амбициозните предложения, нямат причина да връщат на земята саудитските лидери. 

Сред идеите, представени в докладите на консултантите, има изкуствени облаци, които да създават дъжд в пустинята, роботизирани камериерки, които да вършат домакинска работа, и бляскав плаж с тъмен пясък.

Neom е централният елемент в плана Визия 2030 на принц бин Салман за модернизиране и разнообразяване на саудитската икономика, намалявайки зависимостта на кралството от изкопаеми горива.

Кралството планира да започне работа по Neom Bay през първото тримесечие на тази година, съобщава държавната осведомителна агенция Saudi Press Agency. Кварталът ще има „бели плажове, умерен климат и привлекателна инвестиционна среда“, допълва агенцията. Първата фаза ще бъде завършена до 2020 г.

Виж още: Илон Мъск слага сензори в човешки мозък още догодина