Рояците от пчели произвеждат толкова много електричество, че могат да повлияят на местното време, показват нови изследвания.

Откритието, което изследователите са направили чрез измерване на електрическите полета около кошерите на медоносните пчели (apis mellifera), разкрива, че пчелите могат да произведат толкова атмосферно електричество, колкото гръмотевична буря. Това може да изиграе важна роля при формирането на непредвидими метеорологични модели, въздействието на които не трябва да бъде подценявано.

Малките тела на насекомите могат да поемат положителен заряд, докато търсят храна - или от триенето на въздушните молекули срещу бързо биещите им крила (медоносните пчели могат да пляскат с крила повече от 230 пъти в секунда), или от кацане върху електрически заредени повърхности. Но ефектите от тези малки заряди преди се предполагаше, че е в малък мащаб. Сега ново проучване, публикувано в списание iScience, показва, че насекомите могат да генерират шокиращо количество електричество.

„Едва наскоро открихме, че биологията и статичните електрически полета са тясно свързани и че има много неподозирани връзки, които могат да съществуват в различни пространствени мащаби, вариращи от микроби в почвата и взаимодействия на растения опрашители до рояци насекоми и глобалната електрическа верига“, казва водещият автор Елард Хънтинг, биолог от университета в Бристол пред Live Science.

Статичното електричество възниква, когато микроскопичните неравности на две повърхности взаимодействат една с друга, причинявайки триене. Това кара електроните, които са отрицателно заредени, да прескачат от една повърхност на друга, оставяйки една повърхност положително заредена, докато другата повърхност става отрицателно заредена. Трансферът през двете йонизирани повърхности създава разлика в напрежението или потенциален градиент, през който зарядите могат да прескочат.

Този електростатичен потенциален градиент - който може да ви причини лек токов шок, когато докоснете дръжката на вратата след ходене по килим - може също да зареди мълния чрез триенето на ледени бучки в облаците; легендата разказва, че този феномен е демонстриран от Бенджамин Франклин, когато той и синът му пуснали хвърчило по време на гръмотевична буря, отбелязвайки, че мократа връв на хвърчилото отвежда искри от буреносния облак към ключ, прикрепен към края му.

Електростатични ефекти се появяват и в света на насекомите; те позволяват на пчелите да привличат цветен прашец към себе си и помагат на паяците да въртят отрицателно заредени мрежи, които привличат и впримчват положително заредените тела на плячката им.

За да тестват дали медоносните пчели произвеждат значителни промени в електрическото поле на нашата атмосфера, изследователите са поставили монитор за електрическо поле и камера близо до мястото на няколко колонии медоносни пчели. За 3 минути, през които насекомите се издигали във въздуха, изследователите установили, че потенциалният градиент над кошерите се е увеличил до 100 волта на метър. При други движения на рояка учените измерват ефекта до 1000 волта на метър, което прави плътността на заряда на голям рояк пчели приблизително шест пъти по-голяма от електрифицираните прашни бури и осем пъти по-голяма от буреносния облак.

Учените откриха също, че по-плътните облаци от насекоми означават по-големи електрически полета - наблюдение, което им позволи да моделират други рояци насекоми като скакалци и пеперуди.

Скакалците често се събират на рояци с „библейски мащаби“, посочват учените, създавайки гъсти облаци с размери 1191 квадратни километра и събирайки до 80 милиона скакалци на по-малко от 1.3 квадратни километра. Моделът на изследователите прогнозира, че ефектът на гъмжащите скакалци върху атмосферното електрическо поле е зашеметяващ, генерирайки плътност на електрически заряд, подобна на тази, причинена от гръмотевични бури.

Снимка: Unsplash

Виж още: Чуйте зловещите звуци на слънчева буря, удряща магнитното поле на Земята