Ако лятото ви е прекалено скучно и сте изморени от селфита и рецепти в TikTok, то явно ви е време за нещо по-значимо - защо пък да не помогнете на NASA да заснеме бури на Юпитер?  
Анализът на набор от снимки от юли от JunoCam на NASA разкри клъстер от въртящи се бури близо до северния полюс на Юпитер. Агенцията публикува целия набор от данни, но сега стартира свързания с това проект Jovian Vortex Hunter. При него се търсят доброволци, които да „открият и да помогнат за категоризирането на вихри и други атмосферни явления, видими в снимките на JunoCam на Юпитер“. Доброволците не се нуждаят от обучение или специален хардуер или софтуер. Всеки и навсякъде може да участва с мобилен телефон или лаптоп.

Типичното за този тип бури е, че те са с височина от около 50 км, но почти необятни по широчина. Така например най-голямата буря в цялата Слънчева система е Голямото червено петно на Юпитер, което е с размер от около 16 000 км от единия край до другия. Определянето как се развиват тези бури е от ключово значение за разбирането на атмосферата на Юпитер, както и за динамиката на флуидите и химията на облаците, които създават другите атмосферни характеристики на планетата. Учените са особено заинтересовани от различните форми, размери и цветове на вихрушките. Например циклоните, които се въртят обратно на часовниковата стрелка в северното полукълбо и по посока на часовниковата стрелка в южното, и антициклоните, които се въртят по посока на часовниковата стрелка в северното полукълбо и обратно на часовниковата стрелка в южното полукълбо, показват много различни цветове и форми. Както е известно, Юпитер е съставена предимно от водород и няма истинска повърхност, но на хиляда километра под облаците е толкова студено, че разликата между течност и газ започва да се размива. Ветровете прорязват безпрепятствени пътища през атмосферата на газовия гигант и като стабилни циркулации произвеждат резидентни бури, които танцуват около полюсите на планетата с геометрична прецизност. През 2021 г. Юпитер имаше бури в перфектен осмоъгълник на северния полюс и перфектен шестоъгълник на южния. Преди това южният полюс на газовия гигант имаше пет бури, разположени около централен водовъртеж, който сам по себе си беше с размерите на Съединените щати. Така че определено има много за откриване.  

Снимки: NASA/Unsplash

Виж още: Новият телескоп "Джеймс Уеб" позволява да търсим живот в атмосферата на далечни планети 

Тагове: