Според скорошно проучване изменението на климата, причинено от въглеродния диоксид, ограничава способността на Земята да се самопочиства в горната част на атмосферата си, което прави така, че обекти в близка орбита, включително сателити, да изпитват по-малко съпротивление и да остават в орбита по-дълго.

На пръв поглед това може да е страхотна новина за производителите на сателити, които искат функциониращите машини да останат в орбита възможно най-дълго. Но има една уловка: тази неспособност за самопочистване - резултат от излишния CO2, който разяжда плътността на горните слоеве на атмосферата - също означава, че замърсяващите, опасни космически отпадъци също остават в орбита за по-дълго време.

„Космическите отпадъци се превръщат в бързо нарастващ проблем за сателитните оператори поради риска от сблъсъци“, казва в изявление Ингрид Кносен, научен сътрудник в British Antarctic Survey и автор на изследването, „което дългосрочният спад в горната част плътността на атмосферата прави още по-голям“.

Проучването, публикувано в списанието Geophysical Research Letters, използва изследователски модели на цялата атмосфера, за да проучи как нейната горна сфера - регион, който обхваща височини между 150 и 700 км над повърхността на Земята - се е променила през последните 50 години и какво вероятно могат да предскажат тези промени за предстоящите 50.

„Промените, които видяхме между климата в горните слоеве на атмосферата през последните 50 години“, продължава изявлението на Кносен, „и нашите прогнози за следващите 50 са резултат от емисиите на въглероден диоксид“.

Изследванията потвърждават убеждението, че въпреки репутацията си за затопляне на земната повърхност парниковите газове всъщност имат противоположно въздействие върху атмосферата.

Тъй като тези частици CO2 изсмукват ограничената налична топлина там, атмосферата се свива и охлажда - резултат, който в крайна сметка прави по-плавна, по-дълга орбита за сателитите, плюс боклука, причинен от стари, нефункциониращи космически кораби.

И докато производителите на сателити може да се радват да видят някои от техните уреди да се носят наоколо по-дълго от очакваното, в крайна сметка всички ще загубят, ако космическите отпадъци излязат още повече извън контрол. Новите сателити ще имат трудност да работят в нещо, което може да се превърне в сметище за отпадъци в близка орбита, а хората на Земята и в Космоса могат да се сблъскат с животозастрашаващи последствия.

„Надявам се, че тази работа ще помогне за насочване на подходящи действия за контролиране на проблема със замърсяването на Космоса“, добави Кносен, „и ще гарантира, че горната атмосфера ще остане използваем ресурс в бъдеще“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Дупката в озоновия слой нараства за трета поредна година, но учените не се притесняват