Руската космическа агенция Роскосмос обяви, че планира да работи с Китай за изграждането на автоматичен ядрен реактор на Луната до 2035 г. Предложеният реактор ще захранва с енергия предложената лунна база, която двете държави ще управляват съвместно.

Още през 2021 г. Роскосмос и Китайската национална космическа администрация (CNSA) разкриха, че възнамеряват да изградят обща база на Луната, наречена Международна лунна изследователска станция (ILRS), за която тогава твърдяха, че ще бъде "отворена за всички заинтересовани страни и международни партньори".

Малко вероятно е обаче астронавтите на НАСА да бъдат допуснати до тази база поради исторически хладните отношения със CNSA и по-скорошното разделение с Роскосмос, който ще напусне Международната космическа станция до 2025 г. в отговор на санкциите от страна на САЩ заради нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Сега Роскосмос обяви, че в крайна сметка ще се опита да построи ядрен реактор заедно със CNSA, който теоретично ще може да захранва ILRS.

"Днес сериозно обмисляме проект - някъде в периода 2033 - 2035 г. - да доставим и инсталираме енергиен блок на лунната повърхност заедно с китайските ни колеги", заяви генералният директор на Роскосмос Юрий Борисов пред държавния руски информационен сайт ТАСС.

Борисов добави, че сложната строителна работа вероятно ще бъде извършена автономно, "без присъствието на хора" и че необходимите технологични решения за нейното изпълнение са "почти готови".

За изграждането на тази база Роскосмос смята да използва и масивни ракети с ядрен двигател, които да прехвърлят товари на Луната, но агенцията все още не е измислила как да построи тези космически кораби безопасно. За поддържането на бъдещите лунни бази вероятно ще е необходим ядрен реактор или подобен източник на надеждна енергия, тъй като слънчевите панели вероятно няма да могат да генерират и съхраняват достатъчно енергия.

През септември миналата година британски учени разкриха плановете си за компактен ядрен реактор, който може да се захранва от малки горивни клетки с размерите на семена и който предстои да бъде тестван от НАСА за бъдещи мисии. Засега не е ясно какъв размер или форма ще има съвместният руски и китайски реактор.

Роскосмос и CNSA, които не са изпращали хора на повърхността на Луната, имат противоположни резултати, когато става въпрос за скорошни лунни изследвания. Миналата година първата руска лунна мисия от 47 години насам завърши с катастрофа, когато спускаемият апарат "Луна-25" се разби в лунната повърхност, оставяйки след себе си кратер с ширина 10 метра.

Снимка: Unsplash

Виж още: Кой промени социалните мрежи?

 

 

Тагове: