Японските надежди за процъфтяваща частна индустрия за космически полети отново бяха заличени. Неуспешно изстрелване на ракетата МОМО-2 от Interstellar Technologies в Япония доведе до експлозия секунди след като е изстреляна.

Няма информация за ранени, тъй като процесът се е контролирал дистанционно. Наблюдателите пък са били на километър и половина. Не е сигурно как това ще повлияе на плановете за извеждане на сателит в ниска орбита на Земята до 2020 г.

Президентът Такахиро Инагава се извини за провала на проекта. Той обясни на инвеститорите, че експлозията се е случила заради проблем в двигателя. Това е вторият опит на компанията да изпрати ракета в Космоса.

Преди 11 месеца в Хокайдо пуснаха ракета, която стигна височина 20 километра. Приземи се на 6.5 километра от мястото на пуск.

Инцидентът също така не помага на репутацията на създателя на Interstellar Technologies Такафуми Хори, който се издигна в бизнеса като създател на доставчика на интернет услуги Livedoor, но е спечелил имидж като недобросъвестен предприемач и дори прекара две години в затвора за счетоводни измами. Някои правят сравнения между него и другите космически визионери като Илон Мъск и Джеф Безос, които са постигнали значително по-голям напредък (макар и не без неуспехи). Хори може да не е толкова амбициозен, но върху него има повече натиск от всякога, за да покаже, че може да се състезава и да даде на Япония възможност извън космическата програма на правителството.

Тагове: