Тази новосъздадена ръкавица, която все още е в тестовата си фаза, може да предпази работниците от сериозни наранявания, свързани с излагане на токсични материали. Разработката предлага навременно „съобщаване“ на хората, които работят в опасна среда, че са изложени на опасност, като се оцветява в ярък цвят, когато засече токсини, предавани по въздушен път (като въглероден окис).

 

Учени от научната база Фраунхофер в Германия са създали ръкавицата най-вече за фабричните работници, за които ще е много по-изгодно да използват нея, отколкото да разчитат на често липсващи скъпи инсталации в предприятията. Разработчиците се надяват тя да може да се прилага и на други места, включително в мини, където да засича изтичане на газ. Технологията на ръкавицата може да бъде включена и в опаковки на храна, които да се оцветяват, когато храната вътре се развали.

 

Прототипът е боядисан с боя, която обаче остава безцветна и се оцветява и задейсва само при досег с токсини. Малки сензори засичат и записват измерванията на опасни вещества във въздуха и могат да ги изпратят към настолен компютър.

Тагове: