Испански учени измислиха „умна" опаковка за хранителни продукти, която дава възможност да се откажем от добавките и консервантите, съхранявайки ги далеч по-дълго. Специалистите са тествали своята разработка върху различни сирена и печива. Според тях, тази опаковка, в състава на която влизат натуралните компоненти хитозан и пектин, увеличава живота на храната без да бъде „овкусявана" допълнително с различните консерванти.

 

Ние направихме няколко вида от тази опаковка. В единия вариант активните вещества са добавени в опаковъчния материал - хартия или пластмаса, а в другия се предвижда допълнителен слой, който може да се нанася директно върху храната", казва Елена Диаз де Аподака - един от учените, работили над проекта. Последните са уверени, че тяхното откритие ще реши един от световните проблеми - голямото количество хранителни отпадъци. Тук е мястото да споменем, че според английски учени, всяка година в света биват изхвърляни повече от 2 милиарда тона неупотребени храни. Това идва в следствие на прекаленото презапасяване, както и заради неумението да ги ползваме правилно.

 

 

 

Тагове: