Нашият вид е изправен пред ключов момент в човешката история. Или ще разработим технологията за безопасно използване на енергията, необходима, за да избягаме от нашата планета, или ще се самоубием в някакъв голям катаклизъм, твърди ново строго проучване.

Но новият документ твърди, че ако успеем да постигнем първото и да избегнем второто, тогава може да станем истински междупланетен вид само за 200 години.

„Земята е малка точка, заобиколена от тъмнина“, казва пред Live Science водещият автор на изследването Джонатан Джианг от лабораторията за реактивно движение на НАСА. „Нашето сегашно разбиране за физиката ни казва, че сме хванати в капан на тази малка скала с ограничени ресурси.“

За да напуснат нашата планета завинаги, хората трябва драстично да увеличат използването на ядрена и възобновяема енергия и едновременно с това да предпазят тези енергийни източници от използване за злонамерени цели.

И следващите няколко десетилетия ще се окажат критични: ако човечеството може безопасно да премине от изкопаеми горива, то може да има шанс, предполага проучването.

През 1964 г. съветският астроном Николай Кардашев предлага измервателна схема, по-късно модифицирана от Карл Сейгън, за оценка на технологичните възможности на един интелигентен вид.

Цивилизация тип I например може да използва цялата енергия, налична на родната планета на вида, включително всички източници на енергия в земята (като изкопаеми горива и материали, които могат да се използват за ядрено делене) и цялата енергия, попадаща върху тази планета от нейната родителска звезда. За Земята това е някъде около 10^16 вата.

Цивилизациите от тип II консумират 10 пъти повече енергия и са в състояние да използват цялата енергия, произведена от една звезда. Видовете от тип III могат да отидат още по-далеч и да използват по-голямата част от енергията в цяла галактика.

Човешкият вид е доста под прага на тип I, но нашето потребление на енергия расте с всяка изминала година. Повече хора използват повече енергия на глава от населението, но тази мощност има цена: а именно заплахата за нашата биосфера от освобождаването на въглерод и замърсители и риска, породен от способността да се използват мощни средства за съхранение и доставка на енергия за разрушителни цели като ядрени бомби.

Джианг и неговият екип проучиха най-добрия начин да достигнат статус от тип I в статия, качена през април на сървъра за предпечат на списание arXiv. Изследователите следват препоръките на Рамковата конвенция на Организацията на обединените нации за изменението на климата, която очертава ясни последици за продължаващата ненамалена употреба на изкопаеми горива. Накратко, ако човечеството не прехвърли бързо доставките на енергия към ядрени и възобновяеми енергийни източници, ние ще нанесем твърде много щети на нашата биосфера, за да продължим да се изкачваме по скалата на Кардашев.

Проучването също предполага годишен ръст от 2.5% в използването на възобновяема и ядрена енергия и установи, че през следващите 20 до 30 години тези форми на използване на енергията постоянно ще изместят изкопаемите горива. Ядрените и възобновяемите енергийни източници имат потенциалната способност да продължат да увеличават производството, без да натоварват допълнително биосферата, и ако продължим с настоящия ни темп на потребление, ще достигнем статус от тип I през 2371 г., установи екипът.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Заместникът на Мъск предвижда посещения на Марс в рамките на следващите 10 години