Учените зад проекта Folding@Home обявиха, че помощта на хиляди геймъри от цял свят за борба с коронавируса вече дава резултати. Мрежата на проекта, който се опитва да събере повече информация за вируса, вече извършва над 1 квинтизон операции на секунда. Това е число с 18 нули зад единицата и безпрецедентният скок в производствената мощност се дължи на това, че огромен брой геймъри дадоха мощта на своите РС-та, за да помогнат на учените да изследват COVID-19.

Получената към момента производителност се равнява на около 74763 видеокарти Nvidia RTX 2080 Ti, които работят заедно на максимален капацитет. Тази видеокарта е една от най-мощните и скъпи на пазара с цена над 1000 долара.

Постижението е впечатляващо и ще ни помогне да разберем повече за вируса в сърцето на сегашната пандемия. Folding@Home използва мрежа от компютри, за да създава модели на заболявания и начини за справянето с тях. В случая целта е да се разбере как вирусът се захваща за рецепторите в белите дробове.

Преди години по същия начин безпрецедентната тогава мощност на PlayStation 3 се използваше от проекта за различни изследвания като ДНК проучвания. За да се добави известен забавен елемент в ситуацията, проектът организира и класиране на потребителите, чиито машини дават най-голяма мощност.

Виж още: Как да извлечете максимума от вашия монитор?