Министерство на търговията на САЩ добави още 78 физически и юридически лица в своя черен списък, което на практика им забранява да правят бизнес с американски компании. В списъка попадат имена като най-големия китайски производител на чипове Semiconductor Manufacturing International Corporation, както и водещия производител на дронове DJI.

Американските компании вече не могат да изнасят компоненти за тези производители, което ще направи много трудно за DJI да се снабдява с компоненти от САЩ. Според американските власти добавянето на DJI и другите компании е, защото те помагат за масовото нарушаване на човешките права в Китай чрез събиране на данни и високотехнологично подслушване. Смята се, че дроновете на DGI се използват за наблюдение на мюсюлманската етническа група на уйгурите в съответната провинция.

Това не е първият път, когато американските власти предприемат ограничителни действия срещу произведени в Китай дронове. По-рано тази година вътрешното министерство на САЩ спря почти всичките си дронове поради опасения, че устройствата са произведени в Китай или съдържат китайски части. Освен това министерството на правосъдието забрани използването на държавни средства за покупката на произведени в чужбина дронове.    

Снимка: shutterstock

Виж още: Amazon желае отпечатък от вашата длан. Бягайте далеч