Естонската компания Hepta Airborne има отговор на проблемите с бавната интернет връзка по време на големи събития: оборудвани с 5G дронове, които излъчват сигнала към устройствата в тълпата. Използването на дронове ще позволи мрежата да се адаптира към нуждите на момента.

Преди дни Hepta Airborne тества своите 5G дронове в Атина, за да види как може да се подобри интернет достъпът на събития като концерти, спортни срещи и демонстрации.

Методът с 5G дронове позволява мрежа да поддържа повече дронове само като изпратите още един дрон, който да предостави нужния широколентов достъп. Сегашните решения, използвани от мобилните оператори, изискват доста усилия и дълго време, за да работи цялата система, докато Hepta Airborne обещава, че дроновете могат да бъдат във въздуха за 90 минути , което спестява време и пари.

Идеята е дроновете да бъдат групирани в онези части на стадиона, където са най-големите групи хора, а отделни дронове ще покриват местата, където връзката е най-слаба. Като бонус дроновете могат да осигуряват и допълнително въздушно наблюдение в периметъра на събитието.

Тестът в Гърция е част от проекта 5G!Drones на стойност 13 милиона долара, в който влизат още компании, като Nokia, Airbus, Thales и Cosmote. При успех мрежата с дронове ще може да се разпростре и в други сценарии като управление на трафика обществена безопасност и др.

Снимка: Hepta Airborne Group

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)

 

 

Тагове: