Един от най-издръжливите микроби на Земята може да оцелее на Марс, лежащ под повърхността в латентно състояние в продължение на 280 милиона години, показват нови изследвания. Констатациите увеличават вероятността микробният живот все още да съществува на Червената планета.

Deinococcus radiodurans, наречен Бактерията Конан, е един от най-издръжливите микроби в света, способен да оцелее при достатъчно силна радиация, за да убие всяка друга известна форма на живот. Експериментите показват, че ако бактерията Конан или подобен микроб съществува на Марс, той може да оцелее на 10 метра под повърхността, замръзнал и изсъхнал, в продължение на 280 милиона години.

В проучване, ръководено от Майкъл Дейли, който е професор по патология в Университета по здравни науки в Мериленд и член на Комитета за планетарна защита на Националните академии, учените са тествали половин дузина микроби и гъбички – всички „екстремофили“, способни да живеят в среда, в която други организми умират, - за да видят колко дълго могат да оцелеят в среда, която симулира средните ширини на Марс. По време на експериментите организмите са изправени пред температури до минус 63 градуса по Целзий и излагане на ултравиолетова светлина, гама-лъчи и високоенергийни протони, имитиращи постоянното бомбардиране на Марс от слънчева ултравиолетова светлина и космическа радиация.

След като бактериите и гъбите са били изложени на различни нива на радиация в експеримента, екипът на Дейли измерва колко манганови антиоксиданти са се натрупали в клетките на микробите. Мангановите антиоксиданти се образуват в резултат на излагане на радиация и колкото повече се образуват, толкова повече радиация могат да устоят на микробите.

Бактерията Конан беше категоричен победител. Изследователите открили, че тя може да абсорбира до 28 000 пъти повече радиация от това, което човек може да понесе. Това измерване позволи на екипа на Дейли да оцени колко дълго може да оцелее микробът на различни дълбочини на Марс.

Предишни експерименти, при които бактерията Конан беше суспендирана в течна вода и подложена на радиация като тази, открита на Марс, показаха, че микробът може да оцелее под повърхността на Марс в продължение на 1.2 милиона години.

Но новите тестове, при които микробът е замразен и изсушен, за да имитира студените и сухи условия на Марс, предполагат, че бактерията Конан ще може да оцелее 280 милиона години на Марс, ако бъде погребана на дълбочина от 10 метра. Този живот е намален до 1.5 милиона години, ако е заровен само на 10 сантиметра под повърхността и само няколко часа на повърхността, която е обляна в ултравиолетова светлина.

Снимка: Michael Daly/USU

Виж още: Тонове човешки боклук замърсяват Марс след 50 години проучвания