По време на пресконференция през уикенда в техния офис в Луисвил, Колорадо, за комерсиализацията на ниска околоземна орбита Sierra Nevada Corporation (SNC) обяви план за изграждане на нова космическа станция в ниска околоземна орбита. SNC е основен доставчик на отбранителна и аерокосмическа техника от 60-те години и в момента изгражда космическия самолет Dream Chaser по договора за търговско снабдяване на NASА и се очаква той да излети през 2022 г.

Ръководителите на SNC разговаряха с медиите за плановете си да комерсиализират изцяло ниската земна орбита, включително собствена космическа станция, която да замени Международната космическа станция. МКС работи в продължение на малко повече от две десетилетия, но бавно показва възрастта си и SNC иска да даде на света заместител, който е по-голям и по-способен.

SNC се надява да си партнира с NASА при разработването на новата станция, в случай че МКС изгуби финансовата подкрепа от Конгреса или е повредена непоправимо. SNC се надява да има подкрепата на NASА в бъдеще като един от многото клиенти, които използват станцията за отглеждане на храна, провеждане на експерименти или използване като хотел в орбита.

Dream Chaser е проект в SNC от дълго време; първоначално замислен като звезден самолет с екипаж, той не бе избран в първия процес на подбор на комесиален полет с екипаж, но вариант е включен във втория договор за търговско снабдяване и в момента има 7 мисии, възложени му от NASА. SNC не е забравил за космическия самолет с екипаж и все още работи по разработването на варианта за полет и обслужване както на собствената си станция, така и на МКС в бъдеще.

Не е даден точен график за това, кога станцията ще бъде завършена, но Джон Рот, вицепрезидент по бизнес развитието, заяви, че иска станцията им да е готова, в случай че МКС "се пенсионира" през 2028 г. За търговските космически станции се говори отдавна и наистина са следващата стъпка в търговското пространство. Axiom планира свои собствени търговски сегменти за МКС, а Bigelow Aerospace и Nanoracks вече са изпратили частни модули до МКС, за да бъдат използвани от екипажа на борда.

Снимка: Sierra Nevada Corporation

Виж още: Тези Android и iOS приложения бъркат дълбоко в джобовете ни без знанието ни