Слънцето постоянно обсипва Земята с покривало от намагнетизирани частици, известни като слънчев вятър. В по-голямата си част магнитният щит на нашата планета го блокира, преди да нанесе някаква реална вреда на Земята или нейните жители, като вместо това изпраща тези частици към полюсите, оставяйки след себе си приятно сияние.

Но понякога този вятър прераства в пълноценна слънчева буря - и както предупреждава ново изследване, представено на конференцията SIGCOMM 2021, резултатите от такова екстремно космическо време могат да бъдат катастрофални за съвременния ни начин на живот. Накратко, силна слънчева буря може да хвърли света в „интернет апокалипсис“, който да държи големи части от обществото офлайн в продължение на седмици или месеци, пише Сангийта Абду Джиоти, асистент в Калифорнийския университет, Ървайн, в нов изследователски доклад.

„Това, което наистина ме накара да се замисля по този въпрос, е, че с пандемията видяхме колко неподготвен е светът. Нямаше протокол за ефективно справяне с нея, а същото е и с устойчивостта на интернет“, казва Абду Джиоти пред WIRED. „Нашата инфраструктура не е подготвена за мащабно слънчево събитие.“

Част от проблема е, че екстремните слънчеви бури (наричани още изхвърляния на коронална маса) са сравнително редки; учените изчисляват вероятността екстремното космическо време, пряко засягащо Земята, да бъде между 1.6 и 12 процента на десетилетие.

В най-новата история са регистрирани само две такива бури - едната през 1859 г., а другата през 1921 г. По-ранният инцидент, известен като събитието в Карингтън, създава толкова тежко геомагнитно смущение на Земята, че телеграфните проводници избухват в пламък, а полярните сияния - обикновено видими само в близост до полюсите на планетата - са забелязани близо до екваториална Колумбия. По-малките бури също могат да нанесат удар; един през март 1989 г. остави без ток цялата канадска провинция Квебек за девет часа.

Оттогава човешката цивилизация е станала много по-зависима от глобалния интернет и потенциалните въздействия на масивна геомагнитна буря върху тази нова инфраструктура остават до голяма степен неизследвани, пише Абду Джиоти. В новата си статия тя се опита да посочи най-големите уязвимости в тази инфраструктура. Добрата новина според анализа е, че местните и регионалните интернет връзки вероятно са с нисък риск от повреда, тъй като самите оптични кабели не биха били засегнати от геомагнитно индуцирани токове.

Дългите подводни интернет кабели, които свързват континентите, обаче са друга история. Те са оборудвани с усилватели за усилване на оптичния сигнал, разположени на интервали от около 50 до 150 километра. Те са уязвими за геомагнитни удари и цели кабели могат да станат безполезни, ако дори един усилвател бъде изваден от употреба.

Ако достатъчно подводни кабели се сринат в определен регион, тогава цели континенти могат да бъдат отрязани един от друг, пише Абду Джиоти. Нещо повече, нациите на високи географски ширини - като САЩ и Великобритания - са много по-податливи на слънчево време, отколкото нациите на по-ниски географски ширини.

В случай на катастрофална геомагнитна буря най-вероятно тези държави с висока географска ширина ще бъдат отрязани първо от мрежата. Трудно е да се предвиди колко време ще отнеме ремонтът на подводната инфраструктура, но Абду Джиоти предполага, че са възможни мащабни прекъсвания на интернет, които да продължат до седмици или месеци.

Снимка: NASA

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика