Най-богатият човек в света си купува нова лодка, въпреки че тази думата е неподходяща за чудовището на капитан Джеф Безос: 417-футова супер яхта, която е толкова масивна, че има собствена "яхта за поддръжка" с хеликоптерна площадка. Очакваните разходи, без да се включва лодката за поддръжка на яхтата, са 500 милиона долара.
Холандският производител на луксозната яхта Oceanco не публикува много подробности за плавателния съд, наречен Project 721. Компанията не отговори веднага и на исканията за коментар от медиите. Половин милиард долара е немислима сума за повечето хора, но това е малка част от 75-те милиарда долара, които Безос спечели само през 2020 г. Неговата обща нетна стойност е само 200 милиарда долара според данни на Bloomberg.

Акциите на Amazon, основният източник на богатството на Безос, нараснаха със зашеметяващите 75% през миналата година, тъй като пандемията засили потребителското поведение в полза на компанията - и Уолстрийт, пълен с парични средства благодарение на Федералния резерв, се втурна да купува технологични акции. Разбира се, Безос не беше сам в успеха: американските милиардери общо спечелиха 1.1 трилиона долара през 2020 г., което ги направи с близо 40% по-богати отпреди пандемията.

Вероятно Безос е поръчал яхтата доста преди пандемията, но новината за екстравагантната му нова играчка насочва вниманието към поредната индустрия, която се възползва от бума на фондовия пазар и нарушаването на социалното взаимодействие на пандемията.

Продажбите на яхти в Америка достигнаха 13-годишен връх миналата година, според Националната асоциация на морските производители. Те са безопасно, социално отдалечено забавление за тези, които могат да си го позволят. Тези продажби отразяват по-познатите ни модели моторни лодки и други плавателни съдове, предпочитани от простосмъртните, без 10-цифрени богатства на тяхно име, но тенденцията се проследява и сред класа на яхтите. Последните тримесечия са рекордни за производителите на супер яхти, казва един анализатор пред Bloomberg, като те едва успяват да се справят с поръчките.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт