Двойните камери при към днешна дата са по-скоро задължителен елемент, отколкото иновативен подход. Поне що се отнася за смартфоните от среден и висок клас. Нещо повече, вече имаме анонсирани или излезли умни устройства с три или четири камери. Nokia впрочем подготвя такова с пет камери.

Корейците от LG обаче очевидно не смятат да играят на дребно, защото компанията получи патент, състоящ се в използването на 16 камери в един-единствен смартфон.

Информацията е на LetsGoDigital. Споменатото бясно количество камери ще образува 4х4 матрица, а основата ще бъде извита. В общи линии идеята е бъдещите смартфони на компанията да могат да улавят кадри от няколко различни перспективи и дори да симулират движение при застинала снимка.

Други потенциални екстри ще бъдат по-лесното заменяне на обекти от дадена фотография. Последното се дължи на факта, че телефонът с 16 камери ще улавя информация за конкретния кадър в три измерения, а не в две. Зад цялата армия от сензори ще стоят бесни софтуерни алгоритми, съответно можем да очакваме и някои доста луди ефекти.

Разбира се, както нееднократно сме споделяли, патент за дадена технология не означава непременно, че след няколко месеца или дори година LG ще наводни пазара с 16-сензорни чудовища. Някои потенциално яки патентовани технологии никога не виждат бял (публичен/потребителски) свят.

Тагове: