Точно преди полунощ, в неделя, космически кораб потегли от Кейп Канаверал, Флорида, на мисия към Слънцето. Известен като Solar Orbiter, този кораб ще прекара следващите седем години в изключително страховита и опасна среда около слънцето. В този процес ще ни бъде даден първи поглед на слънчевите полюси, което ще бъде от решаващо значение за изучаването на неговото магнитно поле. Също така ще се разкрие и произходът на силните слънчеви бури, а също могат да повредят сателити и да нарушат енергийните ни мрежи.

Мисия Орбитър е ръководена от Европейската космическа агенция и е била почти две десетилетия в процес на приготовления. Така се допълва мисията с Parker сондата на NASA, изстреляна през 2018 г., която стигна по-близо до Слънцето, отколкото всеки космически кораб в историята. Слънчевият Орбитър ще увеличи огромния масив от данни на Parker с добавянето на 10 нови инструмента в артилерията си, шест от които могат директно да изобразят звездата. Това е лукс, който не бе достъпен за Parker, чиито планове бяха да минава толкова близо до Слънцето, колкото да не се запържат камерните му сензори.

Защитените от слънчевата радиация инструменти ще бъдат предпазени от топлината, покрити с врати, които периодично се отварят, за да позволят на апаратите на космическия кораб да изобразяват Слънцето, а самите те са направени от съвременни и древни технологии. Най-външният му слой е ивица от титан, а част от фракцията, която се намира от страната на Слънцето, е покрита с овъглена животинска кост.

Слънцето е било обект на мистерия и възторг през цялата човешка история, но с пускането на Solar Orbiter ще се приближим с една крачка по-близо до този блян.

Виж още: Паразит завладя и нощта на "Оскар"-ите!

Тагове: