Мисията на слънчевата сонда „Паркър“ на NASA е да даде отговор на някои важни въпроси за Cлънцето и за да направи това тя трябва да се доближи до него повече отколкото всеки друг космически кораб в историята. Между 31-ви октомври и 11-ти ноември сондата проведе първата си близка среща с нашата звезда, навлизайки в слънчевата атмосфера, наречена корона, на около 20 милиона км от повърхността. Сега учени от NASAсподелиха първата снимка от тази паметна среща.   

Изображението тук е направено на 8-ми ноември и изобразява повишената активност в короната, както и поне два слънчеви лъча. На заден план като светлото петно към центъра може да видите Юпитер.

„Физиците чакаха повече от 60 години, за да може подобна мисия да бъде възможна. В короната ни очакват истински слънчеви мистерии, които искаме да разрешим“, казва Никола Фокс от NASA.

Сондата „Паркър“ трябва да даде отговор на три основни въпроса: защо атмосферата на Cлънцето е значително по-гореща от видимата му повърхност, защо е толкова бърз слънчевия вятър и защо някои частици се отдалечават от слънцето със скорост почти като скоростта на светлината.

Втората среща между сондата и звездата ще стане през април 2019 г., а мисията продължава до 2025 г.

Тагове: