Китай постави знамето си на Луната като част от мисията на китайската космическа сонда Chang'e 5, която взе проби от повърхността на спътника на Земята. Докато извършваше научната си работа, роботът разгърна малко китайско знаме и го заби на повърхността. Така Китай се превърна във втората държава в историята, поставила знамето си на Луната след САЩ. Преди повече от 50 години американските астронавти поставиха своя флаг на Луната. Общо 5 американски знамена са сложени там в периода от 1969 г. до 1972 г. Според снимки от 2012 г. те още стоят изправени, но вероятно вече са напълно бели заради радиацията от Слънцето.

"Механизмът за разгъване на знамето беше предвиден така, че да може да се направи снимка, след като бъде извадено. Трябваше да се вижда целият флаг, а също така Космосът и повърхността на Луната. За да бъде механизмът безопасен за целостта на космическия апарат, бяха използвани специални заварки. Те издържат на много ниски температури и представляват новоразработена технология", поясни Ли Юнфен, ръководител на дирекция в Китайската космическа агенция.

Успешното прилуняване Chang'e-5 идва след две предишни кацания на китайски мисии - Chang'e-3 през 2013 г. и Chang'e-4 миналата година. И двете по-ранни мисии включваха статичен спускателен апарат и малък луноход.

Китай вложи милиарди в своята военна космическа програма с надеждата да има космическа станция с екипаж до 2022 г. и в крайна сметка да изпрати хора на Луната.

Учените се надяват пробите да им помогнат да научат за произхода на Луната, формирането и вулканичната активност на нейната повърхност.

Снимка: CNSA/CLEP

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници

Тагове: